Prvýkrát v histórii: Zlatá tehla dosiahla hodnotu 1 milión dolárov

 

Spotové ceny zlata prekonali 2 500 dolárov za trójsku uncu, čím prekonali predchádzajúci rekord. Odborníci očakávajú, že tento trend bude aj naďalej pokračovať.¹ ² ³ ⁵ Od začiatku roka sa zlato zhodnotilo o neuveriteľných 25 % v korunách (k augustu 2024).

Faktory podnecujúce zlatú horúčku

Niekoľko kľúčových faktorov spôsobuje raketový rast cien zlata:

  • Investori očakávajú, že Federálny rezervný systém čoskoro zníži úrokové sadzby, takže zlato bude príťažlivejšie ako dlhopisy.
  • Centrálne banky na čele s Čínou agresívne nakupujú zlato, aby znížili svoju závislosť od amerického dolára.
  • Zlato je považované za spoľahlivého a dlhodobého uchovávateľa hodnoty ideálneho na zabezpečenie proti inflácii. ¹ ² ³ ⁶

Od začiatku roka vzrástli spotové ceny zlata o viac ako 20 %.¹ ² ³ ⁵ Analytici predpovedajú, že zlato by do konca roka mohlo dosiahnuť 2 600 USD za uncu a do polovice roku 2025 3 000 USD.²

Graf zlata

Inkasovanie na zlatej horúčke

Rekordné ceny vyvolali modernú zlatú horúčku, keď investori aj spotrebitelia chcú zarobiť.⁴ ⁵ ⁷

Maloobchodní americkí giganti ako Costco začali predávať zlaté zliatky aj zlaté mince, ktoré im generujú viac ako 200 miliónov dolárov mesačného obratu.⁵

Jednotlivci predávajú staré zlaté šperky, zlaté mince a ďalšie zlaté predmety, aby využili prudko rastúce ceny.⁸

Budúcnosť cien zlata

Vzhľadom na to, že ceny zlata naďalej trhajú rekordy, zostáva otázka: Bude horúčka pokračovať?

Mnoho analytikov sa domnieva, že áno, pričom ako zaistenie proti inflácii uvádzajú faktory, ako je pokračujúca ekonomická nestabilita, nákupy centrálnych bánk a príťažlivosť zlata. Cena zlata je však notoricky volatilná a ťažko predvídateľná z dlhodobého hľadiska.⁸

Pre túto chvíľu je jedna vec istá: zlatý zliatok v hodnote 1 milión dolárov je historickým míľnikom, ťahaným pozoruhodným úspechom tohto drahého kovu v roku 2024.  

Ako to vidíme my v Gold a Silver

Je zlato na vrchole? A aký bude vývoj? Na to nám odpovie majiteľ obchodu Gold a Silver, Ivan Slavický.

„To sú otázky, ktoré od klientov často dostávam. Moja odpoveď? Prečo kupujete zlato? Klienti zodpovedajú stále rovnako – peniaze stráca hodnotu a preto chcem investovať do niečoho, čo bude hodnotu naďalej uchovávať. To je ten dôvod, prečo je dnes zlato na historických maximách,” odpovedá Ivan a ďalej dodáva: „Čím ďalej viac inštitucionálnych investorov na čele s centrálnymi bankami rôznych štátov znovu nachádza dôveru v tento drahý kov. A práve táto znovu objavená dôvera vyhnala cenu na svoje maximá. Bankári vedia, že nekryté dlhy raz spôsobia veľké straty. Centrálne banky ešte len začali s nákupmi. Skôr alebo neskôr sa k nim pridajú aj obyčajní ľudia. Z odpovede na otázku v úvode je zrejmé, že už aj obyčajní ľudia dávajú prednosť istote,” zdieľa Ivan svoje skúsenosti z odboru.

Ocitli sme sa teda na vrchole? A ako ďaleko k nemu ešte máme?

„Vrchol zlatej horúčky je zatiaľ ešte stále ďaleko. Napriek tomu sa dnes nájdu aj subjekty, ktoré začali svoje zlato predávať. Títo predávajúci tvoria úplný zlomok proti tým, ktorí zlato nakupujú. Áno, dnes u nás nakupuje veľa nových zákazníkov, ktorí po prvýkrát investujú do zlata. A pridávajú sa k tým, ktorí nakupujú pravidelne,“ usmieva sa.

„Kým budú fungovať základné ekonomické zákony, kedy pri previse dopytu nad ponukou rastie cena, bude cena zlata naďalej stúpať. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by dopyt klesal, alebo snáď rástla ponuka. V prípade, že hľadáte niečo, čo bude držať svoju hodnotu. Niečo, čo okamžite predáte kedykoľvek a kdekoľvek na svete – nejakú skutočnú rezervu, kúpte si svoj kúsok zlata a nakupujte ho pravidelne. Určite nezbohatnete, ale budete mať pokojný spánok. Máte istotu, že vlastníte veky overený platobný prostriedok,” dodáva na záver.

  

¹ Rickinson, Andrew. "A Gold Bar Is Now Worth $1 Million." KSLTV.com, 11. Srpna 2024, https://ksltv.com/673352/a-gold-bar-is-now-worth-1-million/.

² "Gold Bar Worth $1 Million." NewsNationNow, 9. srpna 2024, https://www.newsnationnow.com/business/your-money/gold-bar-worth-1-million/.

³ Winsor, Morgan. "Gold Bar Is Now Worth $1 Million." ABC11 Eyewitness News, 10. srpna 2024, https://abc11.com/post/gold-bar-is-now-worth-1-million/15218742/.

⁴ CBS 8 San Diego. "Gold Bar Now Worth $1 Million." YouTube, 22. srpna 2024, www.youtube.com/watch?v=e9zgmKrNAOk.

⁵ Snider-McGrath, Ben. "Gold Price Hits Record High as 1 Ounce Reaches $2,500." USA Today, 23. srpna 2024, https://eu.usatoday.com/story/money/2024/08/23/ounce-price-of-gold-record-high/74917941007/.

⁶ Wattles, Jackie. "A Gold Bar Is Now Worth $1 Million." CNN Business, 20. srpna 2024, https://edition.cnn.com/2024/08/20/business/gold-bar-one-million-dollars/index.html.

⁷ Kreuger, Michelle. "Large Gold Bars Are Now Worth $1 Million." JCK, 22. srpna 2024, https://www.jckonline.com/editorial-article/large-gold-bars-worth-1-million/.