3 dôvody, prečo v septembri investovať do zlata

 

1. Potenciál zhodnotenia

Niektorí odborníci očakávajú, že by cena mohla dosiahnuť až 3 000 USD za uncu. Tento rast nadväzuje na celkový vzostup hodnoty zlata od roku 2019 do dnešných dní, kedy jeho cena vzrástla na dvojnásobok. Zlato je tradične považované za bezpečnú investíciu, ale teraz sa objavuje príležitosť skromného zisku, pokiaľ sa vám podarí nakúpiť výhodne.

2. Jednoduchý predaj

Zlato je vždy dopytované, čo uľahčuje jeho nákup a predaj. Vďaka rastúcej cene a očakávania, že porastie aj naďalej, môže byť teraz jednoduchšie zlato predať. Na svete neexistuje komodita, ktorá jej hodnota by bola takto koncentrovaná a tak likvidná ako zlato. Teda pokiaľ hovoríme o legálnom obchode :-). Zlato sa všeobecne považuje za dlhodobú investíciu, ale súčasné trhové podmienky môžu priniesť aj krátkodobý zisk.

3. Ochrana portfólia pri trhových výkyvoch

Hoci inflácia v niektorých vyspelých krajinách, ako je Veľká Británia, Kanada a USA, už vykazuje zlepšenie, globálna situácia je stále neistá. Rast ceny zlata je do značnej miery poháňaný geopolitickým napätím ako je vojna na Ukrajine a rastúce obchodné konflikty medzi USA a Čínou. Mnoho centrálnych bánk, najmä z Ázie a východnej Európy, zvyšuje svoje zlaté rezervy kvôli obavám o stabilitu mien a globálneho trhu. Napríklad Čínska centrálna banka minulý rok nakúpila rekordných 7,23 milióna uncí zlata. K nákupom centrálnych bánk sa navyše pridáva čoraz viac bežných investorov. Cez krátkodobé korekcie môžeme s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou povedať, že cena zlata v dlhodobom horizonte bude vytrvalo stúpať.

Investujte do zlata

Centrálne banky ako Čína a Rusko predávajú americké štátne dlhopisy a nakupujú zlato, čo ukazuje na ich snahu diverzifikovať svoje rezervy a znižovať závislosť od dolára. V tejto dobe je zlato vhodné nielen ako investícia, ale aj ako ochrana proti trhovým výkyvom a oslabeniu mien.

September môže byť skvelou príležitosťou pre investíciu do zlata. S rastúcou cenou je teraz jednoduchšie zlato predať a zároveň získate ochranu pre svoje portfólio pred globálnymi ekonomickými neistotami.